ČESKÝ DOKUMENT

Docu Talents 2016 aneb psychoanalýza města či český ateista ve zbožném Polsku

5. 7. 2016

Autor: Filip Šebek

Dnes proběhla na MFF v Karlových Varech v rámci industry sekce tradiční prezentace zbrusu nových dokumentů, které se právě natáčejí ve střední a východní Evropě. Režiséři a producenti dvanácti vybraných celovečerních dokumentů představili na akci s lehce pozměněným názvem Docu Talents @KVIFF své projekty v osmiminutových prezentacích a opět se potvrdilo, jak různorodou krajinou je tento region pro dokumentární tvůrce. Akci uspořádal Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava ve spolupráci s MFF Karlovy Vary.

Slovenský režisér Pavol Pekarčík se ve filmu Dlhý den zaměřil na svět sluchově postižených dětí žijících na okraji společnosti a metodou pozorování umožnil blízký pohled do světa čtyř hlavních postav. Jeho krajanka Lucia Nimcová se ve filmu Bajka rozhodla zachytit, jak důležitou roli hrají na současné Ukrajině vlastenecké písně při podněcování populistického romantického nacionalismu.

Dvojice českých tvůrců Karolina Zalabáková a Petr Babinec ve filmu Batalives nabízí pohled do života pěti lidí žijících v pěti městech s toutéž jedinečnou historií. Film se natáčel ve Zlíně, Borovu – Chorvatsko, Batanagaru – Indie, Batadorpu – Nizozemí a Batayporu v Brazílii. Všechna tato města založil známý podnikatel Tomáš Baťa a nechal je postavit podle své unikátní koncepce. Mladá česká herečka a režisérka dokumentů Petra Nesvačilová se ve svém nejnovějším filmu Zákon Helena zaměřuje na policejní vyšetřovatelku Helenu Káhnovou, která v devadesátých letech minulého století společně se svým kolegou poslala do vězení několik desítek lidí z tak zvaného Berdychova gangu - včetně samotného Berdycha. 

Polská režisérka Ewa Podgórska pojala svůj snímek Diagnoza jako uměleckou interpretaci procesu uskutečněného prvním světovým městským psychoanalytikem, který nahlíží na město jako na lidskou bytost. Hlavní postavou filmu Gogita´s New Life gruzínského dokumentaristy Levana Koguashviliho je vesničan Gogita, který strávil 14 let ve vězení za vloupání a rád by se i přes matčiny výhrady oženil s obézní, ale hodnou dívkou jménem Maka.

Maďarský režisér Laszlo Csuja pak ve své docu-fiction s názvem Nine Month War nabízí portrét čtyřiadvacetiletého chlapce z Maďarska, který už devět měsíců bojuje v rusko-ukrajinské válce a přitom není vlastenec a politika ho nezajímá. Zajímavý zážitek slibuje nový projekt polského tvůrce Piotra Stasika Opera about Poland, který bude prvním polským filmovým projektem překračujícím žánrové hranice mezi operou a dokumentem. Hudba, složená speciálně pro tuto příležitost, bude doprovázet dokumentární obrazy a psané i mluvené slovo vyprávějící o současném Polsku.

Ruský režisér Ivan I. Tverdovskij ve filmu There will be fog on the roads sleduje dva největší ruské problémy (alespoň podle Nikolaje Gogola), jimiž jsou hlupáci a cesty. Zvláštní způsoby jejich koexistence odrážejí paradoxy zoufale zkorumpované společnosti v moderním Rusku. Dalším ruským připravovaným dokumentem je snímek Dmitrije Kalašnikova The Road Movie, který je poskládaný z videí natočených autokamerou po celém Rusku a vyvěšených na YouTube. Hlavním protagonistou filmu je tak kolektivní obraz ruského člověka.

Rumunský dokumentarista Ionut Piturescu, který byl v roce 2010 nominován na cenu Silver Eye za svůj snímek Quest, představí svůj chystaný dokument The self and the other. Jeho hlavními postavami jsou stavitel škol, kostelů a výrobce tradičních sýrů Todi a jeho přítel Spiru, uznávaný ekonom a zároveň jeden z nejoceňovanějším arumunských básníků v jihovýchodní Evropě.

Koprodukční dokument Filipa Remundy a Víta Klusáka s výmluvným názvem Český Pepík jede do Polska poznat lásku k Bohu, přiblíží letní pouť napříč Polskem, aby skrze kameru zkoumal specifickou situaci vycházející z představ o "českém ateismu a polské zbožnosti". Snímek o koexistenci dvou národů, které jsou si v mnoha ohledech blízké a přesto na světy vzdálené, byl prezentován už v roce 2014 na Večeru českého dokumentu organizovaném tradičně IDF. V letošním roce se tato akce uskuteční 27. září opět v kině Světozor a všechny zájemce o české dokumenty na ni srdečně zveme.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace