EAST SILVER

EAST DOC FORUM

ČESKÝ DOKUMENT

Úspěšný dokument Cinema, Mon Amour se chystá do českých kin

10. 10. 2016

Autor: Filip Šebek

17. října od 20:00 proběhne v kině Světozor slavnostní premiéra dokumentu Cinema, Mon Amour, který poté vstupuje do české kinodistribuce. Oceňovaný rumunský snímek podpořený IDF a natočený v české koprodukci uvede na premiéře jeho hlavní postava, bývalý promítač a celoživotní cinephil Victor Purice.

„Film vznikal od roku 2012. Původním záměrem tvůrců bylo zmapovat situaci, která po pádu komunismu ovládla rumunskou kinematografii. Cílem bylo ohlédnutí se za slavnou érou "rumunské sovětské kinematografie" s důrazem na to, co po ní od počátku 90 let zbylo a nalezení odpovědi na otázku, jak je možné, že z více než 400 kinosálů, jež byly v 90 letech v provozu, jich ke dnešnímu dni přežilo v celé zemi méně než 25. V současné době není v četných krajích a velkých městech často ani jediné,“ říká jedna z producentek filmu Viktória Hozzová z Pink Productions.

Samotný snímek je příběhem Victora Puriceho, správce, bývalého promítače, celoživotního cinephila a jeho dvou věrných kolegyň - Cornelie a Loreny. Tvůrci filmu je sledují v boji za záchranu jednoho z posledních přeživších rumunských kin - Dacia Panoramic v Piatra Neamt. Victor zažil “zlatý věk” kinematografie a sní o znovunastolení starých dobrých časů. Jen stěží ovšem drží krok s novou a krutou realitou. V kině, kterému chybí vytápění, pomalu ale jistě se rozpadá, a je bez jakékoliv podpory ze strany matejitele - státu, je to boj téměř “donquijotský”.

Během rozsáhlých rešerší tvůrci zmapovali reálnou situaci, v níž se rumunská kina dnes nacházejí. V celé zemi zůstalo pár ostrůvků, několik kin ohrožených zánikem,  ve  kterých se ale život ještě nezastavil. A právě ty se stali předmětem režisérova zkoumání. Posléze se ale z mozaiky čtyř různých příběhů (i kvůli úmrtí jednoho ze čtyř původních protagonistů) vykrystalizoval pouze jeden. Příběh Victora Puriceho, který byl zdaleka nejsilnější.

„Když jsme poprvé slyšeli o připravovaném filmu o kinech a lásce k filmu, okamžitě nás napadnul osud mnohých českých kin a obecně české kinematografie, která se taky dost těžko vzpamatovávala z pádu komunismu. Po shlédnutí natočeného materiálu nás okamžitě uchvátila poetika vyprávění a silné filmové obrazy. Hned jsme věděli, že nejde jen o lokální příběh, že podobné příběhy vášně a lásky k něčemu, co odvál čas, jsou přítomné kolem nás všude ve světě. Záhy jsme pak jako koproducenti do projektu v listopadu 2013 vstoupili. V březnu 2014 jsme se s projektem účastnili pitching fóra East European Forum, kde film získal ocenění IDFA AWARD a o koprodukci projevila zájem Hanka Kastelicová z HBO. Krátce na to jsme s HBO na projektu začali pracovat společně. Film, který se spočátku jevil jako lokální televizní dokument tedy díky koprodukci narostl do zcela jiných rozměrů,“ dodává Viktória Hozzová.

Snímek se kromě zmíněné účasti na East European Foru 2014 zúčastnil také workshopu SARAJEVO ROUGH CUT BOUTIQUE 2015, kde získal hned dvě ceny - Croatian Radiotelevision Award a CAT&Docs award, která tvůrcům následně přinesla spolupráci s uznávanou sales agentkou Catherine Le Clef z francouzské společnosti CAT&Docs. K dnešnímu dni byl dokument vybrán do programu 15 zahraničních filmových festivalů a kromě zmíněných ocenění si také odvezl Cenu za nejlepší střih z rumunského DocuArt Fest. Film byl v roce 2015 rovněž nominován na Cenu Silver Eye za nejlepší dokument z oblasti střední a východní Evropy. Přejeme tvůrcům další úspěšnou pouť po filmových festivalech i českých kinech.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace