ČESKÝ DOKUMENT

České dokumenty na festivalu v Terstu

11. 1. 2017

Autor: Filip Šebek

Od 20. do 29 ledna se v italském Terstu uskuteční již 28. ročník zdejšího tradičního filmového festivalu. Trieste Film Festival zařadil do svého letošního programu nejen Hřebejkovu Učitelku, ale také čtveřici dokumentů natočených v české produkci či koprodukci, dva z nich se objeví ve festivalové soutěži.

Jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů se v poslední době stává snímek renomovaného tvůrce Miroslava Janka s názvem Normální autistický film. Na nápaditě a citlivě sestavených příbězích pěti hlavních protagonistů od klavírního virtuosa Denise po rapující Majdu vede režisér diváka k vnímání autismu ne jako lékařské diagnózy, ale fascinujícího, byť často jen obtížně rozluštitelného způsobu myšlení. Snímek oceněný na MFDF Jihlava, který si následně odbyl svou mezinárodní premiéru na DOK Leipzig, bude uveden v soutěžní sekci a v Terstu ho bude zastupovat producent Jan Macola ze společnosti Mimesis Film.

V dokumentární soutěžní sekci se objeví také česko-slovenský koprodukční dokument Díra v hlavě, připomínající málo známé okolnosti ohledně romského holocaustu. Snímek na festivalu osobně představí jeho režisér a producent Robert Kirchhoff, který v něm za pomoci inscenovaných a stylizovaných pasáží konfrontuje zapomínající současnost se vzpomínkami posledních přeživších pamětníků těchto tragických událostí.

V sekci Arts and Sounds bude uveden dokument Heleny Třeštíkové Zkáza krásou o osudu známé české herečky Lídy Baarové, stejně jako česko-německý koprodukční debut izraelského tvůrce Gilada Baramna Koudelka objevuje Svatou zemi. Tento snímek, který minulý týden vstoupil do naší kinodistribuce, vznikal v průběhu pěti let a přináší unikátní svědectví o tvůrčím procesu světově uznávaného fotografa Josefa Koudelky během jeho práce v Izraeli.

Na sedmém ročníku koprodukčního fóra When East Meets West bude v rámci festivalu v Terstu producentka ze společnosti Pink Productions Viktória Hozzová prezentovat připravovaný snímek Radovana Síbrta The Tap Tap – Postiženi muzikou. Rozhovor s režisérem filmu o skupině tělesně postižených studentů Jedličkova ústavu, kteří vyprodávají velké koncerty, cestují po světě a ukazují možnost, jak se postavit všem obtížím a bojovat s osudem, si můžete přečíst zde. Tvůrcům všech zúčastněných filmů přejeme co nejvíce spokojených diváků.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace