KINEDOK

KineDok představuje 16 nových dokumentů na rok 2017

9. 2. 2017

Autor: Kristýna Genttnerová

Projekt KineDok je zaměřen na alternativní formu distribuce dokumentárních filmů. Výběr 16 autorských dokumentů se promítá po celý rok v kavárnách, galeriích, parcích i třeba v kostele a přináší tak širokému publiku možnost shlédnout snímky, které se do ČR, natož do kin, často vůbec nedostanou. Promítací místa po celé zemi lákají diváky nejen na skvělé filmy, ale přichází i s doprovodným programem, divácky oblíbenými besedami se zajímavými hosty i tvůrci. Jedinečný zážitek KineDok zajišťuje nejen v ČR, ale na více než 200 netradičních místech v 8 partnerských zemích: v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Norsku, Rumunsku, Polsku a na Slovensku a nově od letošního roku také v Bulharsku.

Českou republiku zastupují filmy, které na sebe upozornily v rámci udílení prestižních filmových cen: vítěz Cen české filmové kritiky Normální autistický film (2016) v režii Miroslava Janka, výjimečný citlivý portrét pěti dětí s Aspergerovým syndromem, je rovněž nominován na sošku Českého lva za nejlepší dokumentární film. Dále diváci uvidí film FC Roma (2016) od režisérské dvojice Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara, který mapuje děčínský fotbalový romský klub snažící se uspět na hřišti i v životě. Pozoruhodný zábavný snímek byl nominován na Ceny české filmové kritiky a v současné době je nominován na Českého lva za nejlepší dokumentární film.

Nejbližší projekce letošního KineDoku diváky láká už příští týden na promítání FC Roma hned ve třech městech napříč ČR. 19. února se pak můžete těšit na premiéru chorvatského filmu Turismus! od 20:00 v Meetfactory (Turizam!, 2016, r. Tonći Gaćina). Snímek je atraktivní výpovědí nejen pro české diváky o současné chorvatské ekonomice a masovém turismu, pro který jsou místní obyvatelé ochotni obětovat hodně, ale po pravdě, kdo skutečně rád pracuje v pohostinství? Snímek o nejednoznačném vztahu domorodců k turistům, přehlcených přísunem lidí a jednotvárností každého léta, byl vybrán do sekce mladých talentů festivalu v Karlových Varech.

Z letošní nabídky doporučujeme dva maďarské krátké snímky, dva rozdílné pohledy na uprchlickou tematiku vypovídající o toleranci i strachu z migrace: Rozkaz je rozkaz + Oni (Felsőbb parancs + Azok, 2015, r. Viktor Oszkár Nagy, András Petrik a Krisztina Meggyes). Druhý z nich, studentský snímek Oni, oceněný Cenou maďarských kritiků za nejlepší dokument, zachycuje ambivalentní vztah místních lidí z malé vesničky k uprchlíkům v nedalekém táboře. Je vyprávěn pro dokument neobvyklou formou jako pohádka o jednom království, kde se objevili vetřelci.

Dále uvedeme unikátní polský dokument Královna ticha (Królowa Ciszy, 2014, r. Agnieszka Zwiefka), který kombinuje příběh hluché dívky z ilegální romské osady s tanečními sekvencemi v bollywoodském stylu. Denisa se pokouší napodobit tance z filmů s ostatními dětmi z osady a utíká tak z tíživé situace do světa tance, hudby a fantazie. Film byl mimo jiné oceněn na Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Všechny filmy jsou uváděny v originálním znění s českými titulky. Součástí projekcí je bohatý doprovodný program: hry, kvízy, hudební programy a nejčastěji besedy s tvůrci dokumentů (v loňském roce například s Frode Fimlandem z Norska nebo Ievou Ozolinou z Lotyšska) a dalšími významnými hosty, např. z neziskových organizací Focus, Progressive, Nesehnutí, Drop In, Člověk v tísni nebo z Karlovy Univerzity. Diváci vyhledávají diskuse a další doprovodné programy k projekcím, o čem svědčí i čísla z minulého roku – napříč KineDok zeměmi se promítání zúčastnilo přes 24 tisíc diváků, v České republice proběhlo 168 projekcí.

KineDok letos opět v rámci Jednoho světa 2017

Projekce, debata s tvůrcem filmu a drink KineDoku pro veřejnost se uskuteční 9. března v 21:00 v prostoru DUP36, kde je na programu hravý dokument S dědou na Měsíc (Til månen med bestefar, Norsko, 2016, r. David Alræk), který vznikal dlouhých devět let. Příběh režisérova dědy, vynálezce a dobrodruha, který je i přes postupující stařeckou demenci pro Davida  Alræka stále hrdinou a zdrojem neutuchající inspirace, je plný humoru a dobrodružství. 

Součástí Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude také dvoudenní konference s názvem KineDok First Screens Conference, které se zúčastní studenti filmových fakult a mladí filmaři z evropských zemí. Akce je zaměřena na inovativní formy distribuce dokumentárních filmů včetně jejich PR a klade si za cíl založit kontakty napříč Evropou, podpořit výměnu zkušeností a vznik sítě distribučních možností a projektů.

Zveme vás srdečně na projekci 9. března do DUP36 u Národní třídy! Kdyby vám film náhodou utekl, netruchlete a navštivte stránky kinedok.net nebo facebook KineDok, kde budou postupně přibývat letošní projekce z celé České republiky. Kdybyste ve svém okolí promítací místo nenašli, napište nám na kristyna@dokweb.net a promítejte sami ve své oblíbené kavárně, hospodě nebo třeba na dvorku.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace