KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

Konference KineDok First Screens 2017

1. 3. 2017

Autor: Kristýna Genttnerová

Od svého počátku v roce 2015 se KineDok rozrostl do jedinečné sítě inovativní distribuce autorských dokumentů v Evropě. V letošním roce už KineDok promítá v osmi zemích, nejnovějším partnerem je Bulharsko. Ochutnávku z nabídky 16 dokumentárních filmů, které kolují po nejroztodivnějších místech mimo kina po celý rok, si můžete užít 9. března od 21:00 v multifunkčním prostoru DUP36 (Charvátova 10) v rámci KineDok večera s filmem, drinkem a Q&A s režisérem filmu S dědou na Měsíc.

S dědou na Měsíc (David Alræk, Norsko, 2016, 46’), vstup volný

Davidův dědeček Kåre byl vždy neohrožený dobrodruh, vynálezce s úžasnými nápady a sběratel zážitků, ale také Davidův hrdina z dětství a zdroj inspirace. Když je Kåre diagnostikován se stařeckou demencí, David se bojí, že vzpomínky na jejich společný život budou ztraceny. Ale dědeček Kåre se nehodlá vzdát a ponouká Davida, aby stále hledal nová dobrodružství a zážitky. Srdečný a vtipný film vznikal po dobu 9 let a hravě reflektuje, jak vznikají nové vzpomínky, zatímco ty staré mizí.

Síť KineDok neslouží jen k alternativní distribuci dokumentů napříč Evropou na místa, kam by se filmy jinak vůbec nedostaly, ale především představuje divákům nejnovější evropskou dokumentární tvorbu a propojuje je s tvůrci a zajímavými hosty. Zkušenosti z oblasti alternativní distribuce a práce s publikem se ale KineDok snaží také předat mladým filmovým tvůrcům.

Také proto pořádá Institut dokumentárního filmu jako hlavní garant projektu KineDok konferenci KineDok First Screens, která se zaměří na představení alternativních distribučních strategií mladým filmařům a studentům filmových škol. Cílem konference je podpořit spolupráci a výměnu zkušeností mezi filmovými školami napříč Evropou a inspirovat mladé filmaře v tom, aby o distribučních strategiích přemýšleli inovativně a bez zábran.

Dvoudenní konference a workshop se bude konat 9. – 10. března 2017 v Praze během události pro profesionály East Doc Platform a zúčastní se jí 16 studentů a mladých filmařů ze zemí CEI. Bude se především zabývat nejnovějšími formami distribuce včetně DYI distribuce a chce inspirovat účastníky ke spolupráci v rámci evropských filmových škol a organizací, k výměně zkušeností a mezinárodní distribuci studentských filmů. Konference účastníkům nabídne přednášky a case studies mezinárodních filmových expertů a workshopy pod vedením zkušených odborníků.

Akce se zacílí na předání praktických znalostí studentům filmových škol, kterým se nedostávají možnosti získat zkušenosti v této oblasti. Konference by měla inspirovat studenty, aby sami v budoucnu experimentovali a plánovali inovativní projekty, které by umožnili mezinárodní filmové kultuře, aby se rozvíjela a šířila bez ohledu na hranice zemí.

Konference KineDok First Screens splňuje svým mezinárodním rozpětím všechny podmínky pro to, aby zahájila kulturní a profesionální výměnu filmů se sociální a aktuální tématikou od mladých filmařů a iniciovala mezikulturní dialog, spolupráci mezi studenty filmových škol z různých evropských zemí. Konference bude impulzem pro vznik nových distribučních platforem pro autorské dokumenty mladých filmařů, které mohou navázat na distribuční model KineDok.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace