EAST SILVER

Na ukrajinském Docudays se představily čtyři filmy z East Silver Karavany

27. 3. 2017

Autor: Marta Obršálová

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Docudays (24–31. března) uvedl hned čtyři dokumentární filmy z výběru East Silver Karavana. Během festivalu byl připraven i doprovodný program pro filmové profesionály nabízející řadu zajímavých přednášek a prezentací. Institut dokumentárního filmu na této akci zastoupila Miriam Ryndová. Ve svém příspěvku představila nejdůležitější filmové fondy, televize a shrne možnosti pro východoevropské producenty – zejména pre-sales, sales a koprodukční smlouvy. 

Robin Petré ve svém autorském dokumentu Pulse ukazuje fungování jedné z největších evropských farem zaměřujících se na chov vysoké zvěře v Maďarsku. Péče o jeleny je neustálým fyzickým zápasem mezi člověkem a zvířetem. Jelení farma samotná je bohatým mikrokosmem plným nejrůznějších rozporů. Pulse sleduje vztahy mezi lidmi a zvířaty a náš povýšený, až dobyvačný přístup k přírodě.

Ve výběru je také snímek See you in Chechnya režiséra Alexandra Kvatashidze. Unikátní pohled kameramana, který se v mládí potkal z řadou válečných zpravodajů. O deset let později je znovu vyhledal, aby zjistil, jak zkušenosti z války ovlivnily jejich životy. Když šli do války, málokdo si uvědomil, že si konflikt ponese s sebou domů. Reflexe motivů, které je do války přivedly, nabízí vhled do psychologie válečných zpravodajů: hrdinů současné doby, jejichž prací je smrt a každý pracovní den musejí čelit své vlastní smrtelnosti.

Film režiséra Nikoly Iliće Rakijada nabízí zajímavý pohled na poklidnou malou srbskou obec Pranjani, kde se život mění pokaždé v květnu. To se právě koná soutěž v tom, kdo udělá nejlepší Rakiji, nejvíc vypije a následně udrží balanc na dřevěných sloupech.  Filmem se jako červená nit táhne tendence ukázat srbskou duši z nového úhlu pohledu, aniž by se vytratil typický balkánský humor.

Čtveřici filmů ukončuje snímek od režiséra Martina Kollára 5. október vypráví příběh Jána, který žije na útěku od roku 1999, kdy prchnul od své rodiny, od svého domu, od svého auta a hypotéky, dalo by se říci, že utekl od jakéhokoliv „normálního života“. Nasedl na kolo a odjel. Nikdy nikomu pořádně nevysvětlil proč. V posledních letech se pokoušel utéct i své nemoci, která se v něm pomalu rozrůstala. Když mu doktor oznámil termín operace, jeho útěk se změnil v čekání. Po projekci filmu proběhla diskuze s diváky, které se zúčastnila Miriam Ryndová.

Cenu studentské poroty si odnesl slovenský film Martina Kollára 5. október a v kategorii DOCU/SHORT získal speciální ocenění krátkometrážní snímek Rakijada režiséra Nikoly Iliće.

East Silver Karavana je projektem zaměřeným na podporu festivalové distribuce dokumentárních snímků ze střední a východní Evropy. V současné době obsahuje celkem 20 titulů, které jsou během roku přihlašovány na mezinárodní filmové festivaly ve snaze napomoci jejich zviditelnění.
Aktuální seznam filmů v East Silver Karavaně.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace