ČESKÝ DOKUMENT

Přehlídka „České dokumenty, prosím!“ ve Varšavě se těšila zájmu stovek diváků

5. 4. 2017

Autor: Anna Kaslová

Přehlídka českého dokumentárního filmu „České dokumenty, prosím!“ se konala ve dnech 31. 3. – 3. 4. 2017 ve varšavském kině Muranow. Uskutečnily se projekce 7 filmů, konala se také živá setkání s režiséry tří z nich: Jakubem Hejnou, Tomášem Bojarem a Petrou Nesvačilovou. Díky podpoře Státního fondu kinematografie, IDF přehlídku spoluorganizoval.

Navzdory překvapivě vysokým venkovním teplotám, přehlídka zaujala stovky diváků, kteří se velmi aktivně zúčastnili diskusí s režiséry.

Největšímu zájmu diváků se těšil film Zkáza krásou, který byl doplněn besedou s režisérem Jakubem Hejnou. Životní osud Lídy Baarové je polskému publiku znám díky publikační činnosti novináře Mariusze Szczygiela, zapadá také do v Polsku oblíbené tematiky dějin a střetu jednotky s režimem. Díky této oblibě četné publikum zhlédlo Magický hlas rebelky, ačkoli je jeho hrdinka Marta Kubišová v Polsku téměř neznámá.

Všechna setkání s českými hosty byla velice živá a zajímavá. Diváci měli řadu inspirujících otázek, občas detailně rozebírali filmy, jak například Zákon Helena), jindy se ptali spíš na obecnější popis filmové situace (FC Roma). Setkání s autory jsou výjimečnou příležitosti podpoření zájmu o českou kinematografii, jelikož přesahují svým obsahem samotný film. Proto děkujeme IDF za podporu, bez které bychom nebyli mohli tyto hosty pozvat.

Organizátoři plánují prezentaci přehlídky v dalších polských městech: Wroclaw, Krakow, Lublin a Poznan.

Přehlídku připravilo České centrum Varšava ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu, kinem Muranów a distributorem Gutek Film. Událost podporuje také Hoop Polska Sp. z o.o., patřící k skupině Kofola ČeskoSlovensko a.s. Za podporu děkujeme také Krakow Film Foundation.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace