KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

ČESKÝ DOKUMENT

Přehlídka nejlepších loňských českých dokumentů a ochutnávka pro rok příští

12. 4. 2017

Autor: Marta Obršálová

Filmaři v roce 2016 potěšili českého diváka celkem dvaceti celovečerními dokumenty. Tabulku návštěvnosti českých kin vedl dokument Trabantem do posledního dechu s celkovým počtem 73 810 návštěvníků. Pravděpodobně nejznámější současný český cestovatel Dan Přibáň se vydal z australského Perthu až do Thajska, což není nikterak výjimečné. Výpravu však podnikl s posádkou ve dvou žlutých trabantech a bez jakéhokoliv doprovodného štábu. Druhé místo obsadil snímek Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Zkáza krásou, který vypráví životní příběh herečky Lídy Baarové. Divácky oblíbený byl také pohled do zákulisí jedné z nejznámějších hudebních skupin Lucie: Příběh jedný kapely. Za zmínku jistě stojí snímek otvírající soukromí a vnitřní svět autistů Normální autistický film od Miroslava Janka, oceněný Českým lvem pro nejlepší dokument roku 2016. Úspěch u publika sklidil kontroverzní snímek o děčínském klubu okresního přeboru FC Roma, který je složen převážně z romských hráčů. Poslední dva zmíněné snímky jsou zařazeny do katalogu KineDok, mezinárodního projektu alternativní distribuce autorských dokumentů, který nabízí 16 snímků z centrální a východní Evropy. Promítají se na více než 200 zajímavých místech v 8 zemích, v České republice to jsou kavárny, parky, galerie nebo centra pro mládež. Pozornost si také zaslouží Bratříček Karel režisérky Krystyny Krauze, kde přibližuje řadu neznámých událostí ze života Karla Kryla a představuje archivy, které zatím nebyly širší veřejnosti známy.

Česká televize patří dlouhodobě mezi největšího koproducenta českých dokumentárních filmů. Letos již počtvrté vznikl Český žurnál, což je série pěti autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem uplynulého roku. Mezi tyto autorské dokumenty patří Krtek a Lao-C' o návštěvě čínského prezidenta v Praze a českého štábu v Číně. V nejlepším zájmu dítěte sleduje osudy dětí, které končí buď v ústavní péči, nebo u přechodných pěstounů. Exekuce popisuje osobní příběh a zkušenosti s exekučním řízením. Výchova k válce řeší otázku, jak se chovat v případě ozbrojeného konfliktu a poslední snímek Český Alláh je dokumentární sondou do názorů a postojů českých občanů k problémům spojených s aktuální imigrační vlnou.

Během prvních měsíců roku 2017 se v českých kinech stihly představit nové dokumentární počiny. Hned zkraje ledna měl premiéru dlouho očekávaný celovečerní film Heleny Třeštíkové Strnadovi, záznam společného soužití jednoho páru během 35 let. Další lednovou vlaštovkou byl film Viktora Kuny a Martina Krále Krkonoše, zachycující jedinečný pohled na nejvyšší české hory, jejich vývoj, flóru, faunu, historii a činnosti člověka. Ještě tento rok se můžeme těšit na premiéru filmu od Kateřiny Hager Děti Online o nové generaci dětí, které tráví více času ve virtuálním světě než hraním si na hřišti nebo Díra v hlavě režiséra Roberta Kirchhoffa o tragédii Romů a Sintů za druhé světové války. Tyto dva filmy soutěžily tento rok v rámci prestižního festivalu Jeden svět v České soutěži. Dále se diváci mohou těšit na premiéry snímků zavedených tvůrců, jako jsou Filip Remunda a Robert Kirchhoff se svoji Párou nad řekou pojednávající o bohémském životě tří nevšedních jazzmanů, jichž ovlivnila ruská okupace Československa v roce 1968.

A co se právě chystá na českém dokumentárním poli? Filmoví tvůrci již pracují na dalších zajímavých dokumentárních projektech, které jsou v různé fázi rozpracovanosti. Pro autory a producenty je významnou událostí East Doc Platform pořádanou Institutem dokumentárního filmu v Praze. Pět připravovaných celovečerních dokumentárních filmů zde bylo prezentováno pozvaným zástupcům prestižních mezinárodních filmových festivalů, sales agentům, distributorům i veřejnosti. Mezi tyto snímky patří: Až přijde válka pojednávající o odhodlanosti mladého kluka bránit slovanský svět se zbraní v ruce, Švéd v žigulíku o snaze švédského manažera zachránit prodělečný automobilový průmysl v Rusku, Planeta Česko o obnově přírody na místech zasažených civilizací, Český Pepík jede do Polska poznat lásku k Bohu konfrontující „českého a polského“ Boha nebo snímek Mečiar reflektující cestu na vrchol politické moci i premiérův odchod, s nímž se politik nikdy nesmířil. 

Trend posledních let jasně ukazuje vzrůstající zájem českého publika o dokumentární žánr, na což i reagují filmoví tvůrci. Vzniká stále větší množství kvalitních snímků, na nichž se kromě českých produkčních společností stále častěji podílejí i zahraniční investoři. V roce 2016 také došlo k výrazné změně financování českého audiovizuálního průmyslu. Parlament ČR schválil novelu zákona o audiovizi, která garantuje pravidelný přísun financí do rozpočtu Státního fondu kinematografie. Prostředky se tak oproti minulosti téměř zdvojnásobily a zároveň zaručily stabilitu, kterou Fond předtím neměl.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace