EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

Nominace na Cenu Silver Eye 2024

29. 2. 2024

Autor: Barbora Hrubá

Cena Silver Eye 2024 za nejlepší celovečerní dokumentární film trhu East Silver bude vyhlášena na slavnostním ceremoniálu 26. března v rámci Guests Meet Guests v Primátorské rezidenci v Praze během festivalu Jeden svět a East Doc Platform. Vítěz získá unikátní trofej, finanční podporu ve výši 2 500 € a celoroční festivalovou distribuci prodtřednictvím East Silver Karavany v hodnotě dalších 3 500€.
O vítězi rozhodne mezinárodní porota. Podívejte se, kdo v ní letos zasedne a které filmy jsme nominovali.

Bližší informace o trhu East Silver na East Doc Platform si můžete přečíst ZDE.


Mezinárodní porota:

Michael Kaschner - TV producent, Německo
Nevena Milašinović - Sales Agent, Lightdox, Bosna a Hercegovina

Nadja Tennstedt - ředitelka DOK Industry na DOK Leipzig



Nominované filmy:

ALICE ON & OFF (r. Isabela von Tent, RO, 2024, 85´)

Příběh natáčený v průběhu deseti let, se točí kolem šestnáctileté Alice, která se stane matkou Arista, dítěte počatého z jejího hlubokého citu k Dorianovi, navzdory jejich 35 letému věkovému rozdílu. Jejich cesty se však rychle rozdělí a Alice musí učinit rozhodnutí, zda se rozloučit s Dorianem či i se synem. Alice čelí pocitu strachu a izolace, a tak hledá útočiště a útěchu tím, že se vyjadřuje malováním, jehož svědkem je kamera videochatu. V tomto procesu nachází nejen útěchu, ale také znovu objevuje lásku. 

Fakir (r. Roman Ďuriš, CZ, SK, PL, 2024, 83’)
Psychologická cesta Dalibora, mladého Roma z dysfunkční rodiny, odehrávající se ve slovenském slumu. Dalibor s ukradeným dětstvím touží po otcovské postavě ve světě, který přináší neustálý boj o své místo. "Fakír" živě zkoumá syrovou bolest, která vzniká ze zneužívání a traumat.

Flowers of Ukraine (r. Adelina Borets, PL, UA, 2024, 70’)
Děj se odehrává uprostřed kyjevské betonové džungle - obvykle označované jako "čtvrť k přespávání", kde žije 67letá Natalia, místní rebelka, která jako poslední odmítá prodat svůj pozemek. Dne 24. února 2022 Nataliin boj za její maličký pozemek získává úplně nový rozměr a rychle se rozšíří daleko za jeho hranice. Všichni se mění, dokonce i Natalia. Přesto se připravuje na smrt a tančí v pohřebních šatech na zahradě mezi květinami. Zemře tady a nikdo jí to nemůže vzít.

Forest (r. Lidia Duda, CZ, PL, 2024, 84’)
Asia a Marek koupili starý dům nedaleko východní hranice Polska, v nejstarším lese v Evropě. Je to jejich ráj - místo, kde mohou jejich děti vyrůstat v bezpečí, daleko od problémů dnešního světa. Jednoho dne se však v jejich lese objeví uprchlíci. Nevítaní ani v Polsku, ani v Bělorusku. Celá rodina uprchlíkům pomáhá, i když je to proti polským zákonům.

The Guest (r. Zvika Gregory Portnoy, Zuzanna Solakiewicz, PL, FR, QA, 2024, 84’)
Maciek žije v polské vesnici poblíž Běloruska. V zimě roku 2021 se krize na hranicích vyostřuje a celá oblast se stává vojenskou zónou. Jednoho dne Maciekova matka vpustí do svého domu syrského uprchlíka Alhaythama. Den ode dne se muži sbližují, zatímco každý den skrývání je pro ně hrozbou, Maciek riskuje, že bude obviněn z pašování uprchlíků a Alhaythamovi hrozí, že bude znovu odsunut do Běloruska, což by ho mohlo stát život.

Putin’s Playground (r. Konrad Szolajski, CZ, PL, DE, NO, LV, BG, 2024, 92’)
Dvojice polských filmařů cestuje po střední a východní Evropě a zkoumá případy hybridní války v tomto regionu. Ve filmu představují své pátrání a důkazy, které se jim podařilo získat v Polsku, České republice, Bulharsku, Moldavsku a Lotyšsku. Zjišťují, že zákulisní aktivity speciálních agentů Moskvy probíhají pravidelně nejméně od roku 2013.

Revolution 3.0 (r. Reza Bird, CZ, USA, 2024, 78’)
Exilový filmař Reza Bird v tomto intimním osobním příběhu podporuje íránskou revoluci ze vzdálenosti tisíců kilometrů. Je to cesta nové generace imigrantů, kteří využívají média a technologie k překlenutí propasti mezi Blízkým východem a zbytkem světa.

Ta druhá (r. Marie-Magdalena Kochová, CZ, SK, 2024, 84’)
Dokumentární o dospívání, zodpovědnosti, sesterství a lásce nejen k druhým, ale i k sobě samé. Osmnáctiletá Johana vstupuje do kritického roku svého dospívání. Chce odejít z malého českého městečka, ale v cestě jí stojí něco víc než maturita. Johanin život je do značné míry určován atypickým autismem a mentálním postižením její mladší sestry, které formují každodenní život celé rodiny.

When Harmattan Blows (r. Edyta Wroblewska, PL, 2024, 80’)
Barbaře je 25 let, žije v Akkře, je charismatická, přímá a sebevědomá. Když však fouká dusivý vítr ze Sahary Harmattan, odvane i její odvahu. Spolu s větrem se totiž vracejí i nechtěné vzpomínky. Jako osmiletá dívka sdílela Barbara osud tisíců ghanských dětí, které rodiče poslali na otrockou práci. Mnoho let žila ve světě plném zneužívání, násilí a strachu. S pomocí svého nejstaršího bratra a dobrého přítele, Barbara postupně překonává démony minulosti a nakonec konfrontuje i své rodiče.

Zero Zone (r. Mark Hammond, LT, 2024, 92’)
Zero Zone nás zavede na východní frontu války na Ukrajině, kde koncem roku 2022 ukrajinská armáda statečně osvobozuje vesnice a města od ruské okupace. Film se zde noří do hlubokých ran, které ruská okupace zanechala v životech ukrajinského lidu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace