EAST SILVER

Short Pitch 2024: Vybrané projekty

23. 4. 2024

Autor: Anna Jurková

Letošní program Short Pitch se bude konat 12. května na festivalu Millenium Docs Against Gravity ve Varšavě. Organizátorem je Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Millenium Docs Against Gravity a DAE - Documentary Association of Europe. Projekty krátkých dokumentárních filmů ve fázi vývoje nebo hrubého střihu budou prezentovány formou pitchingu. Jedná se o krátké osmiminutové prezentace, po nichž bude prostor pro otázky.

Po pitchingu budou následovat individuální schůzky s decision makers – obchodníky, nákupčími a zástupci festivalů. Součástí akce budou také konzultace s odborníky, které mají pomoci se zlepšením prezentačních dovedností a samotných prezentací pro konkrétní publikum decision makerů.

Hidden (r. Monika Kotecka, PL, 2024, 18’)
Hidden je portrét ženské úzkosti. Esej inspirovaná soukromými příběhy a intimními pocity. Zamyšlení nad původem úzkostí, dědičností traumat a epigenetikou.

Hole (r. Danilo Stanimirovic, RS, 2026, 15’, 20’)
Zatímco se v obrovském dole agresivně těží uhlí, skupina archeologů vedle něj pomalu objevuje starověké římské město.

Second Hand War (WT) (r. Eluned Zoë Aiano, Anna Benner, DE, CZ, 2025, 17’)
Krátký animovaný dokument se zaměřuje na válečné snímky, které se nedostaly do učebnic dějepisu, a soustředí se na ženskou perspektivu. Zobrazovaná verze historie je roztříštěná a rozporuplná a upřednostňuje lidskou subjektivitu před ověřitelnými fakty.

Signs of life (r. Julia Kushnarenko, HU, BE, PT, 2024, 12’)
V malé dílně nedaleko Gentu se několik preparátorů snaží oživit zesnulé domácí mazlíčky. V obklopení vycpaných zvířat je také jedno živé, fenka Mia. Ta je velmi zvědavá a stále touží po pozornosti svých majitelů, kteří však veškerý čas venují znovuvytváření zaniklého života.

WORM EATEN (r. Maja Markowska, PL, 2025, 10’)
"Lolita" vyprávěná samotnou Lolitou. Román mezi dospívající dívkou a mnohem starším mužem - plný lásky, manipulace a závislosti. 




Součástí programu Short Pitch 2024 bude také případová studie: Cesta krátkého filmu ‘Three Windows On South West’ s jeho režisérkou a producentkou Mariiou Ponomarovou
Kdy: 12. května od 14:30

V této případové studii se ponoříme do neobyčejné cesty experimentálního krátkého dokumentárního filmu  ‘Three Windows On South West’, který vytvořila talentovaná režisérka Mariia Ponomarova. Prozkoumáme, jak se koncept tohoto filmu vyvíjel od počátečního nápadu až po výsledný snímek, který si našel své diváky po celém světě. Příběh nás provede fázemi spolupráce s distributory a festivaly, kde se Mariia setkala s klíčovými osobnostmi v oboru. Tato spolupráce přinesla zásadní podporu při hledání správných cest, které by podpořily projekt a vytvořily silnou platformu pro jeho úspěch na mezinárodních festivalech. Prozkoumáme, jak různé strategické spolupráce formovaly cestu filmu ‘Three Windows On South West’, jak k ní Mariia přistupovala a jak se v ní orientovala jako režisérka i producentka.

Decision makers na Short Pitch 2024:
Cecilia Björk se věnuje filmové distribuci, pracuje jako producentka pro neziskovou organizaci Film i Samtidskonsten a pro festival dokumentárních filmů Tempo, kde působí jako dramaturgyně mezinárodní sekce.
Joanna Baranowska pracuje jako filmová kurátorka a kreativní koučka, její hlavní náplní je vytváření účinných nástrojů na podporu a posílení duševního zdraví ve filmovém průmyslu.
Anna Gawlita je spolumajitelka a předsedkyně společnosti KIJORA FILM. Členka Evropské a Polské filmové akademie. Účastnice Berlinale Talents, ACE Mentoring, Eurodoc, programu Emerging Producers, EKRAN + na Wajda School, Producers To Watch MIPCOM/DOC/TV.
Qila Gill je vedoucí programu Londýnského festivalu krátkých filmů (LSFF). Je filmovou profesionálkou zabývající se výzkumem v oblasti citlivosti, inkluzivity, etnicity a etického diskurzu.
Anna Grabo je nezávislá filmařka, umělecká pedagožka a kurátorka. Již 10 let je členkou kolektivního kina B-Movie a je zodpovědná za filmové programy a projekce. V současné době se zaměřuje na analogové techniky a utopické a dystopické aspekty pohyblivého umění.
Georg Gruber se může chlubit více než 15 lety zkušeností ve filmovém a mediálním průmyslu. Během své kariéry získal odborné znalosti v různých oblastech, včetně produkce, financování, prodeje a distribuce.
Berry Hahn zastupuje autorské hrané a dokumentární filmy ve společnosti Square Eyes. Pravidelně působí jako členka poroty a je decision makerkou na různých mezinárodních akcích.
Jaie Laplante je od roku 2022 uměleckým ředitelem DOC NYC, největšího amerického festivalu dokumentárních filmů. Předtím působil 12 let jako výkonný a programový ředitel filmového festivalu v Miami.
Andy Norton v roce 2019 spoluzaložil společnost Raina spolu s oceňovanou režisérkou Inkou Achte a finskými produkčními společnostmi Tuffi Films a Aamu Film Company. Raina je společnost se sídlem v Helsinkách, která nabízí profesionální, specializované a na míru šité služby festivalové distribuce pro dokumentární a krátké filmy. Za pouhých pět let byly filmy této společnosti vybrány na více než 1000 festivalů včetně Locarna, Berlinale a Benátek.
Esther Van Messel vedla společnost Warner Bros. Israel a od roku 1992 produkovala hrané a dokumentární filmy v Curychu. Od roku 1998 vede společnost First Hand Films, která se stará o produkci, celosvětový prodej a distribuci v kinech.
Mourad-Anis Moussa se připojil k týmu Visions du Réel během svých studií a v průběhu let zastával na festivalu různé pozice. V současné době je spoluvedoucím programu a členem výběrové komise.
Adam Slesicki je zakladatelem a prezidentem Nadace Władysława Ślesického, která byla založena v roce 2014; od roku 2015 je vedoucím DOC LAB POLAND a členem představenstva Sekce producentů při Asociaci polských filmařů.
Rada Sesič je filmová kurátorka a režisérka. Vedoucí soutěže dokumentárních filmů na FF Sarajevo a spoluvedoucí Docu Rough Cut. Vedoucí sekce Last Stop Trieste a dramaturgyně dokumentární soutěže na FF v Terstu.
Ania Trzebiatowska je dramaturgyně celovečerních filmů na festivalu v Sundance, kromě toho vede mezinárodní filmový festival Sands v St Andrews ve Skotsku.
James George Webber je vedoucím londýnské společnosti Dogwoof, která integruje produkci, prodej a distribuci dokumentárních filmů do kin ve Velké Británii. Dogwoof dosud uvedl 31 dokumentárních filmů nominovaných na Oscara®, přičemž pět vyhrálo a další čtyři získaly cenu BAFTA.
Justyna Fogler je dramaturgyně soutěže krátkých filmů, manažerka tiskového oddělení, koordinátorka poroty a manažerka filmové distribuce na festivalu Millennium Docs Against Gravity.
Mateusz Góra je vedoucí komunikace a dramaturg soutěže krátkých filmů na filmovém festivalu Millennium Docs Against Gravity.



Vybrané projekty pro program Short Pitch 2024 mohou také získat jednu z těchto cen:

Cenu Silver Eye pro krátký dokumentární film podporující režiséry s inovativním přístupem, autory filmů, které mají společenský dopad, tvůrce, kteří se odváží otevřít diskusi o důležitých tématech, a tvůrce nabízející jedinečný úhel pohledu. Vítěz získá trofej, peněžní odměnu ve výši 1 500 € a celoroční festivalový distribuční servis East Silver Caravan.

Documentary Association of Europe přináší cenu DAE Talent Encouragement Award, která se skládá z konzultací na míru a členství v DAE na jeden rok pro tým filmu.

Partneři:

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace