EAST SILVER

Ceny Silver Eye získávají dokumentaristé z Polska a Rakouska

31. 10. 2015

Autor: Barbora Holková

Již sedmým rokem uděluje Institut dokumentárního filmu ceny Silver Eye pro nejlepší dokumentární filmy zařazené do trhu East Silver. Cílem ceny je upozornit na jedinečné snímky z regionu střední a východní Evropy a pomoci jim získat distributora či uvedení na mezinárodních filmových festivalech a v televizích. Vítězné snímky získávají finanční cenu ve výši 1 500 Eur a celoroční festivalový servis v hodnotě 2 000 Eur, spolu s trofejí od Terezy Durdilové. Ceny zaštiťuje MEDIA Programme / Creative Europe.

Vítězové Silver Eye 2015

Kategorie krátkých filmů:
Cena Silver Eye: Snails (Grzegorz Szczepaniak, Poland, 2015)
Vyjádření poroty:
Snímek Snails je nepředvídatelný a humorný film s tahem na branku. Vyprávěný s úctou k protagonistům, jejichž vášeň k životu - "joie de vie" - celý film prozařuje.

Středometrážní kategorie:
Cena Silver Eye: Casa Blanca (Aleksandra Maciuszek, Poland, 2015)
Zvláštní uznání poroty: Prison System 4614 (Jan Soldat, Germany, 2015)
Vyjádření poroty:
Film Casa Blanca je portrétem lásky mezi matkou a synem, kteří se vzájemně potřebují stejnou měrou. Jedná se o osvěžující přístup k tradičnímu příběhu, velmi chytré vyprávění ve velmi prostém duchu.
Porota chce také udělit zvláštní uznání filmu Prison System 4614, který se staví ke kontroverznímu tématu humanisticky, s humorem a s až téměř něžným pojetím.


Celovečerní kategorie:
Cena Silver Eye: Over the Years (Nikolaus Geyrhalter, Austria, 2015)
Zvláštní uznání poroty: Drifter (Gábor Hörcher, Germany, Hungary, 2014)
Vyjádření poroty:
Při rozhodování se porota jednomyslně shodla na dvou filmech. Tyto filmy se stylisticky liší - jeden je spíše observační, staví se vůči svým protagonistům do role pozorovatelské, zatímco druhý je dynamickou odpovědí na chaotický a uspěchaný život svých postav. Společným jmenovatelem obou filmů je intimní vyobrazení charakterů a emocí.
Zvláštní uznání jsme se rozhodli udělit filmu Drifter. V něm režisér Gabor Horcher objevuje mimořádného mladíka, žijícího na okraji společnosti, a zobrazuje jeho zážitky s neuvěřitelnou citlivostí a přítomností. Film si udržuje mistrovskou práci s kamerou po celou dobu, kdy pozoruje dramatické životní zvraty a události.
Jako vítěze kategorie celovečerní film jsme zvolili Over The Years od Nikolause Geyrhaltera. Tento dokument je citlivě naladěn na unikátní postavy, kterým se věnuje; zachycuje jejich každodenní životy s úžasnou obrazotvorností a rytmickou narativitou. Desetileté období, po které film vznikal, ukazuje technickou a řemeslnou zdatnost podtrhující témata stárnutí, přechodu a výdrže.

Všechny vítězné filmy Silver Eye si kromě designové ceny od Terezy Durdilové odnáší i finanční odměnu ve výši 1 500 Euro a celoroční distribuční podporu v rámci festivalového servisu East Silver Karavana v hodnotě dalších 1 500 Euro, který jim umožní vstoupit na více než 120 filmových festivalů. Ceny zaštiťuje MEDIA Programme / Creative Europe.


 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace