East Doc Platform

Program

PONDĚLÍ, 7. 3.

17:30 – 18:30 | Případová studie: Ukrajinští šerifové
Tragikomický dokumentární portrét dvojice šerifů v zapadlé vísce na Ukrajině zachycuje jak každodenní místní incidenty, tak i politický vývoj v zemi. Film Ukrajinští Šerifové (UI, LV, DE, 2015), byl oceněn zvláštní cenou poroty na festivalu IDFA. V roce 2013 byl ještě jako projekt ve vývoji představen na East European Foru v Praze. Režisér Roman Bondarchuk a producentské duo Dar‘ya Averchenko a Uldis Cekulis se podělí s obecenstvem o cestu, kterou ušli při natáčení tohoto filmu.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Institut Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2)

ÚTERÝ, 8.3.

10:00 – 11:30 | Případová studie: Ruský datel
Britský producent nominovaný na Oscara Mike Lerner ze společnosti Roast Beef Production, nechá diváky nahlédnout do zákulisí vzniku filmu Ruský datel (UK, USA, 2015), který vyhrál hlavní cenu poroty na festivalu Sundance. Tento režisérský debut Chada Garcíi nabízí intenzívní a formálně vynalézavé pátrání po přízracích sovětské minulosti i vhled do mysli ukrajinského umělce, který byl zasažen ozářením při černobylské jaderné katastrofě a snaží se zkoumat “kriminální” pozadí této tragédie.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

17:00 – 18:00 | Přednáška: Jak zachránit hrubý střih?
Uznávaný producent, režisér a konzultant Iikka Vehkalahti (Rough Cut Service, Finsko) rozebere na konkrétních příkladech nejběžnější problémy, s kterými se potýkají dokumentární tvůrci, když ve střižně v natočeném filmovém materiálu hledají funkční vnitřní strukturu.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Institut Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2)

STŘEDA 9.3.

10:00 - 11:30 | Přednáška: Autorský dokument, Packaging & Marketing
Jak připravit dokumentární film na cestu na světové trhy a k mezinárodnímu publiku a jak jej propagovat v roce 2016? Jak získat televizní nákupčí, jak dostat film na nejlepší festivaly, jak dosáhnout mezinárodního úspěchu? Peter Jäger, partner a zakladatel přední sales agentury Autlook Filmsales, vše předvede v praxi na konkrétních titulech z katalogu své společnosti.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

12:00 – 13:00 | Přednáška: Transmedia re-imagined
Jaké výhody přináší transmediální vyprávění a jaký má potenciál 12 let poté, co bylo definováno Henrym Jenkinsem? Dr. Jasmina Kallay, scenáristka, spisovatelka, transmediální tvůrkyně a autorka (Gaming Film: Palgrave Macmillan, 2012) navrhne nový způsob, jak nahlížet na transmedia, nastíní nejnovější trendy a zaměří se zejména na VR/AR zařízení a jejich vliv na proměny mediálního prostředí.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

14:00 – 15:00 | Přednáška: Tvorba úspěšného webového dokumentu
Na případové studii projektu Atterwasch poodhalí Frédéric Dubois potřebné kroky ve fázích přípravy, výroby a postprodukce webových dokumentů. V rámci přednášky se bude také zabývat otázkou vyhodnocování úspěšnosti webových dokumentů.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

15:30 – 16:30 | Přednáška: VR a interaktivní zážitek
Projekt Notes on Blindness: Into Darkness využívá nové formy vyprávění, herní mechanismy a VR technologie ke zkoumání kognitivní a emoční zkušenosti se slepotou. K vytvoření plně pohlcujícího zážitku světa "za očima“ se za použití binaurálního zvuku a 3D animace v reálném čase každá ze scén zaměřuje na vzpomínku, okamžik, konkrétní místo reálného zvukového deníku. Arnaud Colinart je producentem ve společnosti AGAT Films & Cie / EX NIHILO. Mezi jeho tvorbu patří videohry Type: Rider (cena Appstore Editor’s Choice, nominace na SXSW 2014 Gaming Award, nominace na Webby Award – Best Mobile Game, Best Visual Design).
Kde: Institut Cervantes, kinosál

18:00 – 19:30 | Masterclass: Erik Gandini
Ve své masterclass seznámí uznávaný dokumentarista Erik Gandini publikum se základy své umělecké tvorby a režisérského řemesla. Rodilý Ital žijící ve Švédsku, filmový režisér, producent i scénárista se proslavil mimo jiné snímky Surplus: Terrorized Into Being Consumers (2003), Gitmo (2005), Videocracy (2009) a The Swedish Theory of Love (2015).
Kde: Institut Cervantes, kinosál

Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Institut Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2)

ČTVRTEK, 10. 3.

10:00 – 11:30 | Masterclass  - Alexandre Brachet: Transmedia What?
Tvorba, produkce, distribuce, schopnosti, čísla, rozpočet a formáty u webových dokumentů?  Alexandre Brachet probere tato témata na základě programů Upian produkovaných či koprodukovaných v posledních 10 letech. Zejména se zaměří na sérii Do Not Track a projekt Generation What?
Kde: Institut Cervantes, kinosál

12:00 – 13:30 | Masterclass Mayi Hawke: Slova a obrazy
Proslulá dokumentární střihačka, spisovatelka a experimentální filmařka Maya Hawke, známá svou spoluprací s Wernerem Herzogem a Errolem Morrisem, nabídne masterclass o umění vyprávění ve věku sociálních médií a klíčové roli scénáře v dokumentu.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

14:00 – 15:00 | Přednáška: Digitální práva a vše kolem nich
Wendy Bernfeld radí jak efektivně využívat možností digitální distribuce (TVOD, SVOD, AVOD atd.) a jak prodat webové série cross-platformové a transmediální pořady. 
Kde: Institut Cervantes, kinosál

15:15 - 16:30 | Duel o kampaních: Sarah Mosses a Fredrik Gertten
Sarah Mosses je výkonná ředitelka společnosti Together Films, nově vzniklé agentury zaměřené na podporu práce se sociálním filmovým obsahem s cílem získání nového publika.  Pomáhá producentům s plánováním distribuční kampaní, zvýšením jejich společenského dopadu, se získáním publika a tím i zvýšením tržeb. Jako producentka debutovala Sarah celovečerním dokumentem They Will Have to Kill Us First (2015), který měl světovou na SXSW 2015. Sarah publiku poskytne úvod do distribuční strategie pro filmy s celospolečenským dopadem (impact distribution strategy) a jejího úspěšného využití vedle tradičních kanálů filmové distribuce a při spuštění kampaní k filmům, které si kladou za cíl společenskou či sociální změnu. Ve své přednášce se zaměří na rozpočty, platformy, partnery a dovednosti potřebné k úspěšnému zahájení účinné kampaně.

Fredrik Gertten, autor filmu Bikes vs Cars, je oceňovaný švédský režisér a novinář.
I jeho další snímky Big Boys Gone Bananas! * (2012) a Bananas! * (2009) viděli diváci ve více než 80 zemích světa, včetně publika nejvýznamnějších festivalů jako je Sundance, Berlinale, Hot Docs, Toronto, IDFA, Amsterdam, MFF Melbourne, Sao Paulo, MFF Sheffield. Po uvedení filmů se ve Švédsku více než zdvojnásobil prodej fair trade banánů. Společnost Dole Food Company podala na WG Film, producenta a režiséra snímku  Bananas! * žalobu. Film za svůj boj o svobodu projevu získal mezinárodní uznání. Ve Švédsku získal Fredrik Gertten četná ocenění včetně Ceny za svobodu slova Anny Politkovské (Anna Politkovska Freedom of Speech Award). Oba filmy získaly řadu mezinárodních ocenění.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

17:00 – 18:30 | Panel o alternativní distribuci
Panelová diskuse na téma alternativní distribuce bude zkoumat 5 různých přístupů k alternativní distribuci dokumentárních filmů.  Jana Ripplová (KineDok), Maja Lindquist (Doc Lounge), Ondřej Kamenický (Promítej i ty), Dimitra Kouzi (Moving Docs, CineDoc) představí inovační způsoby, jak přiblížit dokumentární filmy publiku.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

17:00 – 18:30 | Přednáška & vernisáž: Mind the Map
Přednáška rakouských umělců ze skupiny Time's Up, kteří připravili unikátní výstavu, v níž se publikum ponoří do spletité sítě životů jednotlivců, zmatené společnosti i rodinných příběhů a pokračující krize migrační politiky v Evropě. Členové skupiny vytváří interaktivní situace, zvou do nich své publikum a vybízí je k hravému zážitkovému zkoumání prostoru a jeho chování. Přednáška bude zkoumat nápady, které stojí za „fyzickým vyprávěním“, osvětlí roli publika v něm a odhalí výzvy, kterým jsme vystaveni pokaždé, když načrtneme jakýkoli další „fyzický příběh“.
Kde:  Rakouské kulturní fórum v Praze, 1. patro & Galerie

20:30 – 24:00 | Promítání & Party KineDok
6 Degrees (Bartosz Dombrowski, Polsko, 2014, 81')
Snímek se inspiroval Milgramovou teorií šesti stupňů odloučení, která tvrdí, že každý člověk je spojený s ostatními prostřednictvím řetězce šesti lidí, kteří se navzájem znají. Štáb filmu se vydává hledat toto propojení mezi dvěma náhodně vybranými osobami: Martynou, punk rockovou hudebnicí z Varšavy a Marcem Antoniem, farmářem z malé mexické vesničky. Road movie napříč různými místy, způsoby života a lidskými charaktery sleduje každodenní úsilí protagonistů a snaží se odhalit jejich pravou tvář. Jsme si ve stále se zmenšujícím světě opravdu blíž? Spojuje nás všechny stejná touha po lásce, uznání, kariéře, přátelství a spokojeném životě?
Kde:  Vinohradský pivovar

Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Rakouské kulturní fórum (Jungmannovo nám. 18, Praha 1)
Vinohradský pivovar (Korunní 106, Praha 2)Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Institut Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2)

PÁTEK, 11. 3.

10:00  - 11:15  | Přednáška: Co je nového na iTunes, v Sony Entertainment, na Googlu, YouTube, Amazonu a Vudu?
Vincent Lucassen je zkušený producent, distributor a specialista na filmový marketing.
Jeho společnost Under the Milky Way funguje jako agregátor a zprostředkovatel. Pomáhá vlastníkům práv dostat jejich tituly na různé distribuční platformy. Ve své přednášce představí různé distribuční modely a zvlášť se zaměří na digitální distribuci a nové trendy v alternativní distribuci.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

11:30 – 12:30| Přednáška: Crowdfunding pro alternativní distributory
Přednáška Wolfganga Gumpelmaiera (gumpelmedia) o různých formách crowdfundingu, o způsobu fungování a provozu předních crowdfundingových platforem, časové účinnosti kampaní. V rámci přednášky se zaměří na kampaně ušité na míru distribučním platformám sloužící ke kofinancování projektu.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

14:00 – 15:00| Přednáška: Jak sestavit interaktivní tým?
Než se pustíte do interaktivní produkce, přijďte se zeptat spolu s Marií-Pier Gauhtier: Co se od projektu očekává? V čem projekt spočívá? Co je jeho záměrem? Kdo je publikum? Co chcete, aby uživatel zažil a cítil? Co se bude dít a proč?
Kde: Institut Cervantes, kinosál

15:00 – 16:00 | Přednáška: Crossing Inspiration: Anima/Doc
Rumunská rodačka Anca Damian studovala film a pracovala jako kameramanka na dvou celovečerních hraných filmech Forgotten by God (1991) a The Way of Dogs (1992), a také na množství krátkých a dokumentárních filmů, z nichž většina získala filmová ocenění za kameru. Pracovala také jako režisérka, scénáristka a producentka mnoha oceněných dokumentárních filmů. Debutovala s hraným filmem Crossing Dates (2008), natočeným v rumunsko-finské koprodukci, který byl uveden na festivalech v Pusanu, Chicagu, Goteborgu, Pune, Cottbusu, v Goa a v Římě.
Její následující film Crulic – The Path to Beyond (2011), spojuje techniky animace a dokumentu. Premiéru měl na festivalu v Locarnu, kde získal Zvláštní uznání. Film vyhrál cenu za Nejlepší celovečerní snímek Mezinárodního festivalu animovaných filmů Annecy, ocenění Amnesty Award na CPH:DOX, Zvláštní cenu poroty na Istanbul MFF a Zvláštní uznání na MFF ve Varšavě. Její celovečerní animovaný dokument The Magic Mountain (2015) je momentálně uváděn na mezinárodních festivalech a byl oceněn na MFF Karlovy Vary.
Kde: Institut Cervantes, kinosál

16:30 – 18:00 | Prezentace: Připravované české dokumenty
Pětice českých připravovaných celovečerních dokumentárních filmů s potenciálem mezinárodního uvedení bude prezentována zástupcům prestižních světových festivalů a sales společností (FID Marseille, Dok Leipzig, Nordisk Panorama, MFF Rotterdam, MFF Sarajevo, MFF Toronto) i široké veřejnosti. 
Kde: Institut Cervantes, kinosál

Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Institut Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2)

SOBOTA, 12.3.

9:30 – 13:30 | Veřejná prezentace East European Forum
Režiséři a producenti 21 připravovaných celovečerních dokumentů ze střední a východní Evropy představí formou veřejného pitchingu své projekty mezinárodním profesionálům a potenciálním podporovatelům.
Kde: Divadlo Komedie

Celý program je v anglickém jazyce, přístupný akreditovaným hostům a veřejnosti (vstup zdarma).
Divadlo Komedie (Jungmannova 1, Praha 1)


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace