EAST SILVER

IDF

IDF letos poprvé udělil Cenu East Silver Caravan maďarskému projektu Your Life Without Me

23. 8. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Ocenění v podobě festivalového servisu v hodnotě 3 500 € obdržel projekt Your Life Without Me režisérky Anny Rubi a producenta Árona Szentpéteriho. Film byl vybrán z pěti projektů v rámci Rough Cut Boutique na Sarajevském filmovém festivalu. Dokumentární film dává hlas ženám, které bojují za práva a budoucnost svých dětí se speciálními potřebami. Komunita žen v čele s Magdi čelí nejen společenským předsudkům, ale i státu, který selhává v péči o ty, kteří ji potřebují nejvíce.

Your Life Without Me
režie: Anna Rubi
produkce: Áron Szentpéteri (Somnus film)
koprodukce: Annika Hellström, Erika Malmgren (Cinenic Film) 
Magdi (70), svéhlavá osamělá pečovatelka, s přibývajícím věkem čelí tíživé realitě: kdyby zemřela, její hendikepovaný syn Feri (39) bude odkázán na maďarský státní systém péče, ve kterém panují nelidské podmínky a pravděpodobně by ji brzy následoval. Magdi je proto odhodlaná synovi zajistit důstojnou budoucnost a spojí se se skupinou matek ve stejné situaci. Rozhodnou se soudit se se státem s požadavkem na zřízení malých pečovatelských domů pro své děti. Pod vedením Magdi bojuje houževnatá komunita s chladnou absurditou byrokracie a musí se vyrovnávat se ztrátami a neúspěchy. Doma Magdi bojuje se strachem z izolace a ubývání času na zajištění řešení pro Feriho. Mezitím Ildikó, soudkyně a Magdiina nejvěrnější, čelí nesmírně obtížné situaci kdy musí vyvažovat péči o hendikepovaného syna a zároveň se vyrovnat s následky pokusu o sebevraždu jejího zdravého syna. Soudní proces se vyvíjí nadějně, dokud jeho verdikt nezruší Nejvyšší soud. Do zdrcující reality ale přinese světlo Magdina oslava narozenin, která je důkazem nezměrné síly ženské komunity, která se rozhodne boj nezvdat.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace