EAST SILVER

IDF

Účastnice projektů IDF slavily úspěchy na Sarajevo Film Festivalu

28. 8. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Na 29. filmovém festivalu v Sarajevu získaly cenu dva filmy účastnic projektů IDF. Anna Gyimesi si odnesla cenu Heart of Sarajevo za nejlepší studentský film za svůj absolventský projekt Falling a Kumjana Novakova obdržela cenu Human Rights Award za forenzní videoesej Silence of Reason.
Slavnostní předávání cen se konalo v pátek 18. srpna v sarajevském Národním divadle. Máme obrovskou radost, že byly právem oceněny tvůrkyně, jejichž projekty jsou součástí East Silver Karavany 2023. 

Falling
Dokumentární film, který měl na festivalu světovou premiéru, je lyrickou výpovědí matky, která čelí nejen tabu obklopujícímu mateřství, ale také nejtěžší životní situaci. Projekt je založený na nalezených materiálech a podle poroty jde o "syrový, skromný a odvážný film, který se zabývá životem, láskou a smrtí". 
Snímek Falling bude mít brzy také svoji Severoamerickou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Camdenu v září.

Silence of Reason
Forenzní videoesej vystavěná jako performativní výzkum prvního případu mezinárodního trestního tribunálu, který při vynesení rozsudku označil znásilnění za formu mučení a sexuální zotročování za zločin proti lidskosti.Těžištěm Silence of Reason jsou příběhy žen znásilněných v táboře Foča během války v Bosně a Herzegovině. Snímek sám je jako vzpomínka - neuchopitelný, proměnlivý, bez pevného rámce a pohybující se ve všech směrech času i prostoru. 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace