EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

Czech Docs: Ready To Go

3. 11. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Nestihli jste premiéru na Ji.hlavě (nebo na jiném festivalu)? Nezoufejte, nejžhavější české dokumenty si můžete pustit ve videotéce IDF. Abychom zviditelnili současnou českou dokumentární tvorbu, shromáždili jsme filmy do kolekce Czech Docs: Ready To Go. Najdete v ní filmy všech formátů, od krátkých, přes experimentální až po celovečerní filmy různých žánrů a témat, od školních projektů po dílo českých režisérů.
Všechny filmy jsou k dispozici do konce listopadu.

A nezapomeňte, že kromě streamování můžete  prostřednictvím videotéky zanechat komentář nebo se obrátit přímo na tvůrce filmu.

Pustit si můžete filmy uvedené níže... a mnoho dalšího! 


Vybrané filmy se účastnily různých aktivit IDF, jako je East Silver nebo East Doc Platform. Přihlášky do obou projektů jsou v současné době otevřené! Dokončené filmy nebo hrubé střihy můžete přihlašovat zde, připravované projekty můžete přihlašovat zde.

BLIX NOT BOMBS 
Režisérka Greta Stocklassa a bývalý diplomat Hans Blix diskutují o diplomacii, státní službě, profesionální povinnosti a osobní odpovědnosti. Mohl Hans zabránit válce a změnit běh dějin? Mohl jeho korektní, úřednický přístup znamenat, že zradil vlastní svědomí? Je neudělat nic špatného totéž jako udělat správnou věc?

Světloplachost
Útroby charkovského metra se na jaře 2022 proměnily v experimentální laboratoř. Všechno je tu obráceně, dole je život a bezpečí, nahoře smrt a zkáza. Uprostřed toho všeho vyrůstají děti jako skleníkové květiny. Bez čerstvého vzduchu, bez dne a noci tu svět zamrzl do surreální krajiny, která připomíná spíše film nebo sen. Film Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka právě získal ocenění Nejlepší český dokumentární film 2023 na festivalu Ji.hlava.

Olympijský mezičas 
Dokumentární esej reflektující prostory olympijské architektury a urbanistického rozvoje v několika vybraných lokalitách v Evropě a Asii, které již tuto událost hostily a připravují se na další kolo. Antické olympijské hry byly přísně lokální - jaké jsou důsledky těch moderních, které se staly jedním ze symbolů globalizace?

Atirkül ve světě opravdových mužů 
Na rozlehlých kyrgyzských pláních pěstují muži skupinový sport s dlouhou tradicí. Cílem hry buzkaši je ukrást trofej v podobě mrtvého kozla soupeřícímu týmu jezdců, a to vše v koňském sedle. Do tohoto tvrdého mužského světa vstupuje Atirkül, žena s podnikavým duchem a smyslem pro humor.

Moje nová tvář 
Martinu polil její bývalý přítel kyselinou, čímž jí způsobil popáleniny třetího stupně na horní polovině těla a téměř úplnou slepotu. Dokumentární portrét sleduje její životní příběh po tomto útoku, který jí změnil život - vyrovnávání se se ztrátou fyzické atraktivity, strachem ze světa, který nevidí, a hledání nového smyslu života.

Jiříkovo vidění 
Silný osobní příběh: Jiřího humor a charisma, Martiny originální písně, syrový filmový materiál a inspirativní myšlenka na záchranu planety vytvářejí nepřehlédnutelný film s potenciálem celoplanetárního společenského dopadu.

...a ještě více se jich chystá! 

Pokud jste zástupce festivalu, distributor nebo obchodní zástupce a ještě nemáte přístup do videotéky, dejte nám vědět na info@eastsilver.net.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace