EAST DOC PLATFORM

ČESKÝ DOKUMENT

Czech Docs: Coming Soon vybrané projekty

1. 2. 2024

Autor: Barbora Hrubá

Letošní prezentace připravovaných českých dokumentárních projektů Czech Docs: Coming Soon proběhne v úterý 26. března v rámci East Doc Platform 2024. Každoročně vybíráme pět výjimečných českých celovečerních dokumentů s vysokým tržním potenciálem a umožňujeme jejich režisérům a producentům představit své projekty publiku složenému z předních mezinárodních decision makerů. Tímto způsobem pomáháme výjimečným českým filmům zajistit mezinárodní uvedení a financování, najít partnery atd. 

Akci pořádáme ve spolupráci s Asociací producentů v audiovizi (APA).

Prezidentka (r. Marek Šulík, CZ, SK, 2024, 90')
Časosběrný dokumentární film natočený v průběhu pěti let sleduje období prezidentky Zuzany Čaputové ve funkci. Zachycuje její roli hlavy státu, partnerky a matky. Jsme s ní, když vyjednává, píše a pronáší projevy, rozhoduje na místní i globální úrovni a čelí mnoha výzvám rozdělené slovenské společnosti.

Kdyby se holubi proměnili ve zlato (r. Pepa Lubojacki, CZ, SK, 2025, 80')
Film sleduje tři roky v životě čtyř příbuzných a dává do kontrastu dětství se současností, které se značně rozcházejí. Mozaikovitě vystavěný dokument pojednává o hledání rovnováhy mezi láskou a nenávistí, péčí a sebedestrukcí, zkoumá kořeny závislosti a možnosti prolomení generačního traumatu. 

Dajori (r. Martin Páv, Nicolas Kourek, ČR, 2024, 82')
Film vypráví příběh Marie, romské ženy a matky tří dětí, která se snaží žít obyčejný život a zároveň pomoci svým příbuzným a komunitě vymanit se ze spirály chudoby a s ní spojených problémů. Film zkoumá, jak závislost, vykořisťovatelské obchodní praktiky a bytová krize ovlivňují jednu rodinu. 

Ent (r. Tomáš Elšík, CZ, 2025, 90') 
Film sleduje snahy dvou hlavních hrdinů v péči o životní prostředí a klade si otázku, zda může lidstvo změnit svůj majetnický postoj k přírodě. Pavel se celý život stará o louky a pomáhá chránit vzácné druhy rostlin, zatímco Klára a její psí společníci Viky a Irbis loví smrtící nástrahy. 

Obnažené vztahy (r. Filip Remunda, ČR, 2025, 90’)
Film sleduje Blanku, která konfrontuje svého otce, uznávaného fotografa známého především svými často explicitními erotickými fotografiemi, s jejich problematickým vztahem. Obnažené vztahy sledují Blanku, která navštěvuje svého otce v letech 2020-2024, prochází dramatickými vzestupy a pády a uvědomuje si, že je vždy lepší problémy řešit, než je odsouvat a riskovat tak přenášení traumatu na další generaci.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace