KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC MARKET

EAST DOC INTERACTIVE

EAST DOC FORUM

ČESKÝ DOKUMENT

Blíží se pátý ročník East Doc Platform s bohatým menu pro dokumentární fajnšmekry

16. 2. 2016

Autor: Filip Šebek

Institut dokumentárního filmu představí v Praze ve dnech 7. – 13. března již popáté East Doc Platform, největší dokumentární akci v regionu pořádanou při festivalu Jeden svět. Do Institutu Cervantes a Divadla Komedie přijede přes 400 hostů z řad zahraničních i českých režisérů, producentů, distributorů, zástupců televizních stanic, fondů, institucí, festivalů, médií i veřejnosti. Součástí EDP bude letos KineDok konference zaměřená na inovativní formy distribuce, prezentace Připravovaných českých dokumentů a řada přednášek a masterclassů významných světových dokumentárních tvůrců. V minulosti díky podpoře IDF vzniklo mimo jiné téměř dvě desítky filmů z letošního programu Jednoho světa. Většina akcí EDP je otevřená veřejnosti. 

Motto letošního ročníku zní SIGHT SPECIFIC a vyjadřuje jak rozmanitost pohledů a přístupů k tématům, tak jedno ze zaměření letošního programu - site specific projekce a diskuze jako alternativní formu filmové distribuce a podporu dialogu mezi tvůrci a diváky. Na znělku letošní EDP se můžete podívat zde

V nabídce letošního KineDoku nechybí festivalové hity
Během minulého roku proběhl pilotní ročník jedinečného projektu KineDok, spočívajícího v projekcích autorských dokumentů na netradičních místech. Ve všech pěti zúčastněných zemích, České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Chorvatsku, se projekt organizovaný Institutem dokumentárního filmu těšil velkému zájmu. V roce 2016 představí KineDok dalších 15 autorských dokumentů a nabídne možnost site-specific promítání nově i divákům v Polsku a Norsku. „Úspěch kinedokových projekcí u nás i v zahraničí v průběhu minulého roku nás velmi těší. Stejně tak skutečnost, že se nám podařilo získat pro druhý ročník projektu 15 výjimečných autorských dokumentů z evropské produkce a nadchnout pro spolupráci nová promítací místa, kluby, galerie, kavárny a multifunkční prostory.“ říká manažerka projektu KineDok Jana Ripplová.
KineDok se letos představí nejen v různých alternativních prostorách, ale také na East Doc Platform. V pražském Institutu Cervantes proběhne dvoudenní KineDok konference zaměřená na inovativní formy distribuce s účastí řady zahraničních odborníků včetně specialisty na crowdfunding Wolfganga Gumpelmaiera. V rámci konference se 10. března od 20:30 ve Vinohradském pivovaru uskuteční slavnostní projekce polského dokumentu 6 degrees. Snímek je inspirován teorií sociálního psychologa Stanleyho Milgrama Šest stupňů odloučení, která předpokládá, že každý člověk je s ostatními spojený prostřednictvím řetězce šesti sobě navzájem známých lidí. Teorii se tvůrci filmu snaží dokázat formou road movie sledující vztahovou síť varšavské punk-rockerky Martyny a mexického farmáře Antonia. Projekce pouze s anglickými titulky je otevřená veřejnosti a po jejím skončení bude následovat malé občerstvení.
A jaké filmy obsahuje letošní kinedoková nabídka? Domácí dokumentární produkci zastupuje úspěšný snímek Jana Foukala Amerika přibližující specifika českého fenoménu trampingu či časosběrný dokument Jiřího Stejskala Jáma, jehož hlavní postavou je padesátiletá Ukrajinka Nataša snažící se svůj domov ubránit před developery. Maďarskou dokumentární tvorbu představí veleúspěšný snímek Drifter o přátelství dvou romských mladíků oceněný mimo jiné na festivalech v Sarajevu, Amsterdamu či Lipsku nebo rumunský dokument Toto and his Sisters, který už posbíral nespočet ocenění např. z festivalů v Lipsku, Varšavě, Florencii, Londýně, New Yorku či Jihlavě, kde získal cenu Silver Eye. Ve výběru nechybí ani nejoceňovanější slovenský dokument uplynulého roku Tak daleko, tak blízko. Výběr letošních kinedokových dokumentů obsahuje i lotyšský snímek My Father the Banker. Režisérka ve filmu pátrá po svém otci, bývalém bohatém bankéři, kterého prý Interpol po 18 letech našel v malajském blázinci. V české premiéře bude film uveden v pondělí 29. února v kině Světozor, více zde. Podrobnější informace a především seznam kinedokových míst s daty projekcí najdete na www.kinedok.net a na FB stránkách projektu. Generálním mediálním partnerem projektu je Česká televize.

Nejnovější podoby dokumentárního žánru
I v letošním roce se budou moci návštěvníci East Doc Platform seznámit s těmi nejzajímavějšími transmediálními projekty vybranými do sekce Doc Tank. Jejich tvůrci se odvážně pustili např. do urbanismu nebo do dokumentování snahy zlepšit veřejný prostor. Chybět nebude ani kinematografické investigace se sociálním přesahem na téma alkoholismu hlavy státu. Vizuální antropolog Pavel Borecký v česko-estonském projektu Dwellers: Living Together např. využívá své zkušenosti v oblasti komunitního a městského rozvoje a snaží se vytvořit multimediální platformu sdílenou lidmi různých profesí žijících v těsném sousedství a adaptovat jí na českou a estonskou společnost. 
V rámci otevřeného programu bude možné navštívit řadu zajímavých přednášek. Jedna z nich se bude týkat co nejefektivnějších sociálních kampaní a vystoupí na ní hned dva zkušení odborníci. Švédský režisér Fredrik Gertten, autor filmů Banány! o boji s nadnárodní společností Dole, představí v souvislosti se svým novým dokumentem Kola versus auta hnutí We are many sdružující vyznavače jízdy na kole z celého světa a mobilní aplikaci Bike Data Project. Oceňovaná britská producentka Sarah Mosses, která např. v souvislosti s dokumentem Ping Pong velmi úspěšně motivovala seniory k účasti na amatérských turnajích ve stolním tenise, přítomné seznámí s kampaní k filmu Nejdřív nás budou muset zabít o pronásledovaných hudebnících z Mali, jež je možné podpořit zakoupením jejich hudby. Irská autorka Jasmina Kallay nominovaná na cenu Emmy se zaměří na potenciál transmediálního vyprávění, Frédéric Dubois návštěvníkům nastíní, jak vytvořit úspěšný dokument pro internet a jak lze změřit jeho dopad.
Součástí East Doc Platform bude také výstava Mind the Map v prostorách Rakouského kulturního fóra v Praze. Její návštěvníci se mohou ponořit do spletité sítě životů jednotlivců, zmatené společnosti i rodinných příběhů a pokračující krize migrační politiky v Evropě. Členové skupiny Time's Up vytváří interaktivní situace, zvou do nich své publikum a vybízí je k hravému zážitkovému zkoumání prostoru a jeho chování. Na tato témata si také přichystali přednášku.

Bohaté menu pro dokumentární fajnšmekry
Příznivci dokumentárního žánru by si na letošní East Doc Platform neměli nechat ujít vystoupení celé řady renomovaných světových odborníků. Britský producent nominovaný na Oscara Mike Lerner nechá diváky nahlédnout do zákulisí vzniku filmu Ruský datel, který vyhrál hlavní cenu poroty na festivalu Sundance a bude k vidění na festivalu Jeden svět. Na Jednom světě bude také promítán snímek Švédská teorie lásky, jehož režisér a uznávaný filmový tvůrce Erik Gandini, který se proslavil především oceňovaným snímkem Videocracy o morálním rozkladu v Itálii za vlády Silvia Berlusconiho, seznámí návštěvníky se základy své umělecké tvorby a režisérského řemesla. Velmi zajímavý zážitek slibuje přednáška původem novozélandské střihačky usazené v Los Angeles Mayi Hawke, která mimo jiné spolupracovala na osmi filmech Wernera Herzoga i na snímcích Errola Morrise. Mezi letošními hosty bude i rumunská filmařka Anca Damian, jejíž animované doku-drama Kouzelný vrch bylo loni oceněno na MFF Karlovy Vary. Kdo je zvědavý, jaké dokumenty z regionu střední a východní Evropy se právě připravují, neměl by v sobotu 12. března od 9:30 do 13:30 chybět v Divadle Komedie na Veřejné prezentaci East European Forum (největší akci v regionu), kde režiséři a producenti představí 21 připravovaných celovečerních dokumentů. V jejím závěru pak budou oceněny ty nejlepší projekty East Doc Platform hodnotnými cenami, jako je Koprodukční cena HBO Europe, Postprodukční cena České televize  a Cena East Doc Platform udělovaná Institutem dokumentárního filmu. Každá z těchto cen má hodnotu nejméně 7500 euro.

Aby se české dokumenty ve světě neztratily…
Tradiční Večer českého dokumentu konaný každoročně koncem září v kině Světozor si již vybudoval významnou základnu věrných návštěvníků z řad filmových profesionálů, novinářů i široké veřejnosti. I na základě úspěchu této akce se Institut dokumentárního filmu rozhodl uspořádat samostatnou událost věnovanou českým dokumentaristům také v rámci East Doc Platform. Půjde o veřejnosti otevřenou prezentaci Připravované české dokumenty. Jejím cílem je umožnit českým tvůrcům osobně prezentovat a následně konzultovat své právě dokončované filmy s potenciálem mezinárodní distribuce anebo zahraničního festivalového uvedení. Na akci budou proto přítomni zástupci téměř dvaceti významných světových filmových přehlídek včetně festivalů v Torontu či Rotterdamu a bude jí moderovat německá producentka Simone Baumann. Mezi prezentovanými snímky bude stylizovaný dokument Lukáše Kokeše Nic jako dřív, v němž jeho tvůrce zkouší proniknout do světa současných teenagerů v prostoru geografické a sociální periferie uprostřed Evropy. Uznávaný slovenský režisér Robert Kirchhoff se v česko-slovenském koprodukčním dokumentu Cesta lesem snaží o komplexní pohled na historicky a společensky málo reflektovanou tématiku rasového pronásledování Romů v evropských zemích. Martin Ryšavý se pak ve výrazně osobně laděném dokumentu Slepý Gulliver pokouší vyrovnat se svým slábnoucím zrakem a setkává se jak s pražským optikem, tak ruským čarodějem. Hlavní postavou dokumentu Radima Procházky a Pavla Jurdy Jmenuji se Hladový Bizon je Jan Pavlíček s přezdívkou Bizon, který je od narození slepý a postupně ztrácí i sluch. I když bude brzy odkázán v komunikaci pouze na hmat, zůstává věčným optimistou. Režisér Miroslav Janek představí svůj nový dokument s názvem Normální autistický film zaměřený na magické až mysteriózní způsoby uvažování autistů.

Kompletní otevřený program East Doc Platform si můžete stáhnout a prohlédnout ZDE. Veškerý program probíhá v anglickém jazyce a je přístupný také všem zájemcům z řad veřejnosti. V případě zájmu o novinářskou akreditaci prosím napište na guest@dokweb.net.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace