EX ORIENTE FILM

EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

Početná delegace dokumentaristů se s IDF opět chystá do Amsterdamu

7. 11. 2016

Autor: Filip Šebek

V rámci celoroční podpory organizuje již tradičně Institut dokumentárního filmu delegaci tvořenou ze středo- a východoevropských dokumentární tvůrců, která se zúčastní klíčových industry akcí na festivalu IDFA v Amsterdamu. Chybět nebude ani výběr toho nejlepšího z trhu East Silver s hojnou účastí českých tvůrců. Festival IDFA se v letošním roce bude konat od 16. do 27. listopadu.

V delegaci vedené zástupci IDF pojedou letos do Amsterdamu na IDFA Forum (21. - 23. 11.), autoři celkem 9 dokumentárních projektů, které se v minulosti účastnily nebo v současné době účastní workshopu Ex Oriente Film. Bude mezi nimi např. polský režisér Konrad Szolajski s projektem The Good Change, producentka Franziska Sonder s připravovaným snímkem Dida, Selin Murat s chystaným experimentálním filmem podle stejnojmenné povídky Jorge Luis Borgese Aleph, slovinská režisérka a producentka Petra Seliškar s projektem The Body či Miha Černec s projektem No Women No Revolution. Z českých tvůrců se představí Kristýna Květová s projektem The Sound is Innocent, Marek Novák a jeho Cirkus Rwanda, Andrea Culková s Testosterone Story či Anna Herza Tydlitátová s připravovaným dokumentem Satanic Girls o pozoruhodném osudu šestičlenné dívčí kapely s provokativním názvem a imagem, která po emigraci jejích členek z ČSSR slavila největší úspěchy začátkem 70. letech v Chile. Delegace Ex Oriente Film, jejíž členové obdrží akreditaci guest na celý festival, je součástí Ex Oriente Follow-up program, který představuje celoroční řetězec následné podpory a doplňujících aktivit pro projekty, jež dokončily nebo dokončují workshop Ex Oriente Film.

Reprezentativní výběr z East Silver
Také v letošním roce se na amsterdamském festivalu IDFA budou prezentovat ty nejlepší filmy z trhu East Silver. V delegaci vedené zástupci Institutu dokumentárního filmu pojedou letos do Amsterdamu na trh IDFA Docs for Sale především producenti, ale i režiséři celkem 8 dokumentárních filmů podpořených v rámci některé z aktivit IDF.
V delegaci bude např. Katarina Tomková, která zastupuje slovensko-český koprodukční snímek 5. október režiséra Martin Kollára. Ten získal nedávno v Jihlavě cenu Silver Eye ve středometrážní kategorii a byl uveden mimo jiné na festivalech ve Varšavě či Rotterdamu. Další v Jihlavě oceněný dokument, Normální autistický film, snímek jednoho z nejzkušenějších českých filmařů Miroslava Janka, představí na Docs for Sale v Amsterdamu jeho producent Jan Macola ze společnosti Mimesis Film. Českou tvorbu bude dále zastupovat producent Radim Procházka s filmem Jmenuji se Hladový Bizon, který byl stejně jako dokument Miroslava Janka prezentován zástupcům prestižních mezinárodních filmových festivalů už na akci Czech Docs... Coming Soon, konané v rámci East Doc Platform 2016. Zde se také představil ještě pod pracovním názvem Cesta lesem snímek Roberta Kirchhoffa Díra v hlavě. Kompletní seznam prezentovaných filmů naleznete níže. Všichni členové delegace získali slevu na zařazení filmu v trhu, osobně se trhu účastní a mají tak jedinečnou příležitost setkat se s předními světovými filmovými profesionály, získat pro svůj film sales agenta či zabezpečit festivalová uvedení. Pobyt českých producentů Radima Procházk​y a Jana Macoly laskavě podpořilo České centrum Rotterdam.

Dokumenty z trhu East Silver na IDFA Docs for Sale 2016:
5. október (2016, Martin Kollár, 52', Slovensko, Česká republika)
Among Houses and the Cosmos (2016, Kostana Banovic, 71', Nizozemsko, Bosna a Hercegovina)
Diera v hlave (2016, Robert Kirchhoff, 90', Slovensko, Česká republika)
Jmenuji se Hladový Bizon (2016, Pavel Jurda, 83', Česká republika, Slovensko)
Normální autistický film (2016, Miroslav Janek, 80', Česká republika)
PERM-36. REFLEXION (2016, Sergei Kachkin, 100', Rusko)
See You in Chechnya (2016, Alexander Kvatashidze, 69', Gruzie, Estónsko, Francie, Německo)
Wall of Death, and All That (2016, Mladen Kovacevic, 61', Srbsko, Chorvatsko)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace